ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (02-09-99)

Στο επίκεντρο του... πολιτικού ενδιαφέροντος και πάλι το Χρηματιστήριο, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να αξιολογεί τις εξελίξεις σ' αυτό ως «αντανάκλαση της θετικής πορείας και των προοπτικών της οικονομίας...», τον κ. Κώστα Καραμανλή να θεωρεί ότι η άνοδος της Σοφοκλέους αποτελεί... «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Ν.Δ.» (άσχημα είναι να είναι... όλοι ευχαριστημένοι;), τον πρόεδρο των «Φιλελευθέρων» κ. Στέφανο Μάνο να συμφωνεί στην ουσία με τις ανησυχίες του διοικητού της «Εθνικής» κ. Καρατζά και να ζητάει επέμβαση των εποπτικών αρχών για κάποιες χρηματιστηριακές συναλλαγές και το... ίδιο το Χρηματιστήριο να μην καταλαβαίνει τίποτε απ' όλα αυτά, και να... εκτινάσσεται και χθες στα ύψη κατά 3,2% και με τσίρο συναλλαγών στα 460 δισ.!

Τώρα (για να μην... τρελαθούμε εντελώς, δηλαδή!) δεν αντιλαμβανόμεθα πώς σήμερα ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου αξιολογεί την μανιώδη ανοδική πορεία της Σοφοκλέους ως «αντανάκλαση της θετικής πορείας της οικονομίας» (άρα και της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, έ;), ενώ μόλις πριν από δυόμισι μήνες, παραμονές των ευρωεκλογών, έλεγε ότι αν δεν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, το χρηματιστήριο... θα καταρρεύσει - και απ' ό,τι θυμόμαστε το ΠΑΣΟΚ μάλλον έχασε στις εκλογές!

Υπ' αυτήν την έννοια (αλλά μόνον υπ' αυτήν!) φαίνεται να έχει δίκιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη χθεσινή... «εμβόλιμη» συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την οικονομία, είπε ότι η άνοδος της Σοφοκλέους αποτελεί... «ψήφο εμπιστοσύνης» για το κόμμα του! Σοφιστεία είναι, αλλά... απολύτως θεμιτή πολιτικά, πάνω στον καμβά των παλιών δηλώσεων Παπαντωνίου!

Η χθεσινή παρέμβαση, πάντως, του κ. Καρατζά με τις δηλώσεις του στην «Κ», με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για την επικίνδυνη υπερθέρμανση «τμήματος της Σοφοκλέους» και ζητούσε σαφώς έλεγχος των αρμοδίων αρχών για κάποιες συναλλαγές, έπιασε τόπο: μπορεί η Σοφοκλέους να σημείωσε μεγάλη άνοδο χθες (3,2%), αλλά παρατηρήθηκε μια ουσιώδης στροφή του ενδιαφέροντος, από τα «περιφερειακά χαρτιά» μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης προς τα «βαριά χαρτιά» (και κυρίως τις «σίγουρες» τράπεζες...) που τον τελευταίο καιρό είχαν μείνει πίσω στην ξέφρενη κούρσα όχι τόσο των «επενδύσεων» αλλά του γρήγορου κέρδους.

Βέβαια, οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας (που χθες παρουσίασε την κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί το Χρηματιστήριο, βήμα που ασφαλώς θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θετικά στην χρηματαγορά, αλλά και την αποστολή των εποπτικών αρχών...) ότι οι εξελίξεις στη Σοφοκλέους αντανακλούν τις προοπτικές της οικονομίας και οι παρατηρήσεις του πώς μέσα σε δύο χρόνια έχουν εισρεύσει στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου 3,5 ΤΡΙΣ., κάτι που (θεωρητικά, επιμένουμε...) έχει ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και της έχει εξασφαλίσει «φθηνό χρήμα» (όχι μέσω τραπεζών με τα υψηλά, σε σύγκριση με τον πληθωρισμό, επιτόκια) για επενδύσεις (αν, φυσικά, τα κεφάλαια αυτά επενδύθηκαν παραγωγικά και δεν... ξαναπαίχθηκαν στο Χρηματιστήριο!) μάλλον «προωθητικά» θα ερμηνευθούν από εκείνους που ξημεροβραδιάζονται πάνω από τα τερματικά των χρηματιστηριακών γραφείων και των ΕΛΔΕ...

Αντίθετα, πάντως, από τον κ. Στέφανο Μάνο που, συμφωνώντας με τον κ. Καρατζά, ζήτησε να κινηθούν οι εποπτικές αρχές για κάποιες συναλλαγές και «περίεργα φαινόμενα» στο Χρηματιστήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του διοικητή της «Εθνικής» στην «Κ», είπε μεν το... «τυπικό» πως δεν υπάρχει από πλευράς κυβερνήσεως κανένα σχόλιο «για να μην υποσκαφθεί και ανατραπεί η αυτονομία του χρηματιστηρίου...», πρόσθεσε όμως ότι «τα εποπτικά όργανα παίρνουν όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διαφυλάξουν και να εγγυηθούν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου».

Εμ, αν πράγματι έπαιρναν όλα τα «απαραίτητα μέτρα», τότε δεν θα ζητούσε την... παρέμβασή τους ο διοικητής της «Εθνικής», που όπως εσείς ο ίδιος είπατε κ. Ρέππα μας, «είναι παράγων που έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και γνωρίζει πολύ καλά την αγορά...»! Τέλος πάντων - αντιλαμβανόμεθα το... «λεπτόν» του θέματος και κατανοούμε απολύτως τι ήθελε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς όμως και να το... εκστομίσει!

Ρωτήθηκε και ο κ. Καραμανλής να σχολιάσει τις δηλώσεις Καρατζά. Αλλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιορίσθηκε σε ένα μάλλον άκομψο (ο διοικητής της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, δεν είναι... πολιτικός του αντίπαλος!) «δεν με ενδιαφέρει τι έκανε και τι είπε ο κ. Καρατζάς!».

Σ' αυτήν την συνέντευξη για την οκονομία και το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ο κ. Καραμανλής σε γενικές γραμμές επανέλαβε όλα όσα κατά καιρούς έχει ανακοινώσει ως μέτρα που θα λάβει το κόμμα του αν γίνει κυβέρνηση (την μετά-ΟΝΕ πορεία της χώρας, ιδιωτικοποιήσεις, βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, νέο φορολογικό σύστημα και μείωση των φόρων κ.λπ.) με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόθεσή του να αναθεωρήσει τις δημόσιες συμβάσεις (υποθέτουμε για λόγους υποψίας αδιαφάνειας) επικαλούμενος, ως παράδειγμα, τη σύμβαση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης - για την οποία, πάντως, έχουν αναμιχθεί ερευνητικά, ύστερα από σχετικές προσφυγές «ενδιαφερομένων», και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν βρήκαν κανένα ψεγάδι στην συγκεκριμένη σύμβαση.

Για «καθαρά» πολιτικά θέματα (γιατί, φυσικά, η οικονομία είναι το... κατ' εξοχήν «πολιτικό θέμα») δεν δέχθηκε ν' απαντήσει σε ερωτήσεις ο κ. Καραμανλής χθες - έτσι άφησε άνευ σχολίων και τα περί προώρων εκλογών το Μάρτιο του 2000 και τα σχετικά με την προεδρολογία που έχει αρχίσει (κι αυτή του η άρνηση, ίσως αφήνει κάποια περιθώρια πολιτικού σκεπτικισμού...) και στην οποία αντιθέτως επιδίδονται στελέχη της Ν.Δ., όπως λ.χ. ο κ. Εβερτ που δεν θεωρεί «σίγουρες» τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και δεν αποκλείει κατηγορηματικά κάποια «σύμπτωση» ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας...

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, παρά το γεγονός ότι επισήμως έχει πει πως το θέμα της υποψηφιότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα εξετασθεί στο Συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Νοέμβριο, χθες... προσυνεδριακά απέκλεισε την περίπτωση Στεφανόπουλου (διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν είναι θέμα προσώπου...») και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ο ΣΥΝ να προτείνει «δικό» του υποψήφιο - με το όνομα του Λεωνίδα Κύρκου, να «κυκλοφορεί» ευρέως ως πιθανότατο...

Είπε και κάτι άλλο ο κ. Κωνσταντόπουλος, αναφορικά με το «βέτο», την άρση του και την ενδεχόμενη προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων: πως «ουσιαστική προοπτική» για να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ο γενναίος αφοπλισμός τους. Θεωρητικά, ωραίο είναι να λέγεται - αλλά με όρους ρεαλιστικής πολιτικής;

Θάνος Οικονομόπουλος