ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (28-07-99)

Ολα σε τούτη τη χώρα, γίνονται... «ευκαιρίας δοθείσης»! Και ο σχετικός «ντόρος» διαρκεί όσο διαρκεί και η... «επικαιρότητα» της συγκεκριμένης «ευκαιρίας» - δηλαδή όσο και τα... θαύματα: τρεις μέρες! Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της συνακόλουθης εισαγόμενης εγκληματικότητας (που υπάρχει και δεν είναι «ρατσισμός» να το δέχεσαι...) δεν είναι «φρούτο» που ξαφνικά έπεσε στη αυλή μας - τα πρώτα «καμπανάκια» άρχισαν να κτυπούν από τις αρχές της 10ετίας του '90, κι αν οι τότε κυβερνώντες μας είχαν τα αυτιά τους ανοικτά, θα τα 'χαν ακούσει και ίσως να είχαν ληφθεί από τότε κάποια μέτρα! Τότε, που η κατάσταση δεν είχε ακόμη πάρει τις σημερινές εκρηκτικές διαστάσεις...

Αναρωτιέμαι: αν δεν είχε υπάρξει η τραγική περίπτωση Σορίν Ματέι και δεν είχαν σημειωθεί σχεδόν απανωτά οι δύο «λεωφορειοπειρατίες» με τις δραματικές τους εξελίξεις θα υπήρχε άραγε τέτοια... πολυδιαφημισμένη και κομματικά προβαλλόμενη «ανησυχία» και κινητοποίηση για το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και της καινοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα «σύγχρονης μορφής» εγκληματικότητας; Κι όλη αυτή η φασαρία, οι συσκέψεις, τα νομοσχέδια και τα «ειδικώς αφιερωμένα» υπουργικά συμβούλια στο πρόβλημα της «μεταναστευτικής πολιτικής» (που ξαναλέμε: έπρεπε να μας έχει απασχολήσει από το 1991!) θα αποτελούσαν το «καυτό» αντικείμενο της επικαιρότητας, και βέβαια, και της κομματικής αντιπαράθεσης;

Οταν αποδεδειγμένα η αστυνομία απεδείχθη και ανεπαρκής και ανέτοιμη ν' αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα και το γεγονός ότι από τη μια άκρη της υπαίθρου μέχρι την πιο κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας, οι πολίτες άρχισαν να παίρνουν όπλα και να «θεοποιούν» το δικαίωμα της «αυτοπροστασίας» η πολιτεία αποφάσισε να βάλει κάποιο φρένο στην αναρχία και την... έλλειψη κράτους σ' ό,τι αφορά τους λαθρομετανάστες, πολυδιαφημίσθηκε (περίπου ως πανάκεια!) το μέτρο με τις «πράσινες» και «άσπρες» «κάρτες», που με το που άρχισε να εφαρμόζεται, απεδείχθη... πράσινα άλογα, κι ακόμη μια «φούσκα» ανοργανωσιάς και ανετοιμότητος!

Καμιά υποδομή «ελέγχου» των εκατοντάδων χιλιάδων «ντεσπεράντος» μεταναστών που ΗΘΕΛΑΝ και να καταγραφούν και ν' αποκτήσουν «νομιμότητα» στην Ελλάδα, ορισμός τυπικών προθεσμιών που εκ των πραγμάτων ήταν ελάχιστες και δεν επαρκούσαν, υποχρεωτικός έλεγχος των μεταναστών από τα κρατικά νοσοκομεία που... δήλωναν αδυναμία ελέγχου των «υποψηφίων» για «κάρτα» πριν περάσουν... 5 χρόνια (όταν οι προθεσμίες έληγαν σε 6 μήνες μέσα-χάος!), «προϋποθέσεις» του νόμου που οι μισές... αντέκρουαν τις υπόλοιπες, «διευκρινίσεις» επί διευκρινίσεων (που όχι μόνο δεν «διευκρίνιζαν» και απλοποιούσαν τα πράγματα, αλλά αντίθετα τα 'καναν ακόμη πιο μπερδεμένα!) - χάος!

Και «ξαφνικά», συνέβησαν οι «λεωφορειοπειρατίες»! Και να η κυβέρνηση να «ξυπνάει» και να εξαγγέλλει μέτρα και νομοσχέδια, να η αντιπολίτευση (που όλα αυτά τα χρόνια απλώς «κατήγγειλε» την... αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης χωρίς να προτείνει κάτι το συγκεκριμένο!) να ζητάει «συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα» να υπουργικά συμβούλια για τη «λαθρομετανάστευση», να «ολοκληρωμένες προτάσεις» από την αξιωματική αντιπολίτευση!

Ζήτησε ο κ. Καραμανλής συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το «πρόβλημα» άργησε να την ορίσει αυτήν τη συνάντηση ο κ. Σημίτης (για να... προλάβει η κυβέρνηση να ετοιμάσει μια κάποια «δέσμη μέτρων»!), κι όταν τελικά οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, αντί να κάτσουν και παραμερίζοντας κομματικές (και.. προεκλογικές!) σκοπιμότητες να συναποφασίσουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, «άλλος... για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη!».

Ο κ. Καραμανλής «κατήγγειλε» τον «αποκομμένο από τα προβλήματα της καθημερινότητας» πρωθυπουργό (ίσως για να... προλάβει κι αυτός πριν περάσουν 24 ώρες να παρουσιάσει το «πρόγραμμα και την πρόταση» του κόμματός του για τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα!), η κυβέρνηση κατήγγειλε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «είναι ανεύθυνος, και ζητεί συναντήσεις τις οποίες δεν σέβεται και δεν τιμά για... προεκλογικούς λόγους», απάντηση από πλευράς Ν.Δ. ότι «τρία χρόνια τώρα η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και ανοχύρωτη πολιτεία...» (αμ, αν ήταν μόνο τρία χρόνια «ξέφραγο αμπέλι» κ. Καραμανλή, δεν θα... προλάβαιναν να μπουν στην Ελλάδα 800.000 λαθρομετανάστες...) κι ο κόσμος αηδιασμένος και μπουχτισμένος να αποστρέφεται αυτήν την... «διακομματική» κοροϊδία του!

Το «αστείο»; Πως, περίπου, τόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και οι προτάσεις της αξιωματικούς αντιπολίτευσης, είναι... οι ίδιες! Απλώς, για λόγους «εντυπώσεων» και ευκαιρίας η μια πλευρά να «καταγγείλει» την άλλη, επέλεξαν τις προτάσεις να τις κάνουν χωριστά, λες και θεωρούν «ντροπή» να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε κάποιο ύψιστης εθνικής σημασίας πρόβλημα, που είναι ΕΠΙΚΑΙΡΟ... μια 10ετία, το γνωρίζουν και το βιώνουν όλοι οι πολίτες και μόνο τα... κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί το «έπιασαν» μόλις τώρα! Τα χάλια μας, δηλαδή...

Θυμάστε μια ιστορία με δύο εταιρείες πετρελαιοειδών που ήθελαν να «στήσουν» δεξαμενές στο Λαύριο (σε τοποθεσία που απαγορευόταν...) κι όταν το ζήτημα πήρε διαστάσεις από τις εφημερίδες (με πρώτη την «Κ») επενέβη το αρμόδιο υπουργείο και ματαίωσε το οικολογικό έγκλημα; Να, που πριν... ξεχαστεί αυτή η ιστορία, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Δημήτρης Φράγκος υπέγραψε άδεια... δημιουργίας και εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων σε μια άλλη τρίτη εταιρεία, και δη σε... ακόμη πιο «απαγορευμένη» περιοχή του Λαυρίου - είπαμε: ο «ντόρος» μαζί με την ευαισθησία σε τούτη τη χώρα, διαρκεί όσο και... τα θαύματα!

Το περίεργο είναι πως όταν ο κ. Φράγκος ερωτήθη, γιατί υπέγραψε την άδεια, απάντησε πως το έπραξε... επειδή το εισηγήθηκαν οι «υπηρεσίες» του! Τα περί νομιμότητος και άλλα συναφή, πάνε περίπου... περίπατο, αρκεί να υπάρχει... εισήγηση των «αρμοδίων υπηρεσιών». Τα χάλια μας, δηλαδή...
ΘΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ