ΣΗΜΕΡΑ (16-06-99)

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Το πρώτο θύμα του σκανδάλου τnς ΑΛΚΗ
Χθες απεδείχθη με τον πλέον τραγικό τρόπο, ότι στα «παιχνίδια» του χρηματιστηρίου, εκτός από περιουσίες, χάνονται και ζωές. Ο διευθυντής υποκαταστήματος της «Alpha Πίστεως» στη Θεσσαλονίκη Βασ. Σιάτρας, έδωσε τέλος στη ζωή του, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του ονόματός του ως εμπλεκομένου στο σκάνδαλο της χρηματιστηριακής ΑΛΚΗ. «Δεν μπορώ τη δοκιμασία», έγραψε στο σημείωμα προς τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του... Η αγορά της πόλεως, πάντως, επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της. Το πένθος δεν ταιριάζει στους επενδυτές.

Γουόλ: αγωνία και αισιοδοξία
Με αγωνία αλλά και επιφυλακτική αισιοδοξία έκλεισε χθες η Γουόλ Στριτ, με την ελπίδα πως τα σημερινά κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν θα δώσουν την ευκαιρία που αναζητεί ο Αλαν Γκρίνσπαν για να προβεί στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Ενώ η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που περιέγραψε με ροζ χρώματα τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ, στήριξε καίρια το ευρώ.

Εργασίας: Την Παρασκευή αναμένεται η έγκριση από το ΧΑΑ του ενημερωτικού δελτίου της προσφοράς της Eurobank για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας. Την ίδια ώρα, πολεμικό κλίμα επικρατεί στις σχέσεις των δύο τραπεζών.

Ανοικοδόμηση: Ο φορέας που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και η έδρα από την οποία θα λειτουργήσει αρχίζει να συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης να συναντά εμπόδια.

Ακρότητες: Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η διαμάχη για το Νεκροταφείο Αναστάσεως στον Πειραιά. Χθες, άγνωστοι κατέστρεψαν με γκαζάκια τρεις οικογενειακούς τάφους.

Προσεγγίσεις: Οι Νοτιοκορεάτες ζητούν προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα, εντούτοις βύθισαν χθες τορπιλάκατό της, που συνόδευε αλιευτικά σκάφη σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Νεωτερισμοί: Η Τουρκία καταργεί τη συμμετοχή στρατοδικών στα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας. Η σχετική πρόταση Ετσεβίτ πέρασε χθες από τη συνταγματική επιτροπή της Βουλής.

Σπορ και θέαμα: Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα θυμίζει το διεθνές μίτινγκ «Τσικλητήρεια» που διεξάγεται σήμερα στο ΟΑΚΑ. Σαράντα από τους ξένους αθλητές έχουν κατακτήσει μετάλλια, Ολυμπιακά και άλλα ή κατέχουν παγκόσμια ρεκόρ.

Θεοδωράκης: Ο κόσμος «πλημμύρισε» χθες τη Στοά του Βιβλίου για να απολαύσει τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Τ. Λειβαδίτη και Ν. Γκάτσου. Η συναυλία θα επαναληφθεί απόψε.

Ιαπωνική τέχνη: Στη μινιμαλιστική Εθνική Πινακοθήκη του Τόκιο, η αναδρομική έκθεση ενός γνήσιου εκπροσώπου της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης, του Γιοκογιάμα. Αποστολή της «Κ».

Ζωγραφική: Ο εμπρεσιονιστής Ρενουάρ και ο «ποπ-αρτ» Αντι Γουόρχολ «συνυπάρχουν» στη Ρώμη. Ανταπόκριση για δύο εκθέσεις που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες.

Θλιβερό: Κανείς δεν θα κλάψει για το πολύνεκρο τροχαίο που έγινε χθες, στην εθνική οδό Φερών - Κήπων Εβρου. Σκοτώθηκαν 20 στρουθοκάμηλοι, που μεταφέρονταν με φορτηγό.

Της εποχής: Γλειφιτζούρια που βγάζουν σιρόπι κόκκινο σαν... αίμα, ζαχαρωτά σε σχήμα ανθρώπινης γλώσσας, καραμέλες - νεκροκεφαλές! Για την ώρα, μόνο τα αμερικανάκια καταβροχθίζουν τα γλυκά - θρίλερ. Ευτυχώς.

Ιράκ: Θεαματική στροφή πραγματοποίησε χθες η Βρετανία στο θέμα του Ιράκ, προτείνοντας την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη χώρα. Απομένουν οι ΗΠΑ...

Μπάσκετ: Υποσχέσεις για καλή πορεία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, παρά την ήττα με 68-66 από τη Γιουγκοσλαβία, έδωσε με τη χθεσινή της εμφάνιση η εθνική ομάδα μπάσκετ.