ΣΗΜΕΡΑ (30-06-98)

Οι εισαγγελείς ενήργησαν κατά νόμον
Τόσο ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου όσο και ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων ήταν κατηγορηματικοί: «Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί που πήραν τους φακέλους από την Κρατική Ασφάλεια ενήργησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο». Την άποψη αυτή φαίνεται να δέχεται και η κυβέρνηση, ομιλώντας όμως περί «άκομψης συμπεριφοράς». Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν. Ωστόσο, χθες το βράδυ, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ανδρέας Σουλτάτος, που πρώτος έκανε τις καταγγελίες για την υπόθεση και παλαιότερα είχε κατηγορηθεί -και αθωωθεί- για τις περιβόητες «λίστες ντροπής», υπέβαλε την παραίτησή του, με επιστολή του προς τον κ. Ρωμαίο.

Μεγάλος ΦΑΠ: Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί σε 40.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το εκκαθαριστικό σημείωμα, προκειμένου να καταβάλλουν το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που τους αναλογεί για το 1997.

Ανοδος επιτοκίων: Η ανοδική τάση των επιτοκίων στους βραχυπρόθεσμους τίτλους του Δημοσίου, επιβεβαίωθηκε από το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας ετησίων εντόκων γραμματίων: το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 11,7%, από 11,3% τον Μάιο.

Αρθρο Μπλερ: Ο κόσμος στη Βρετανία και αλλού φοβάται ότι η Ε.Ε. είναι υπερβολικά συγκεντρωτική και απόμακρη και ότι η οικονομική της πολιτική τείνει υπερβολικά στο σχεδιασμό. Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης χωρίς δισταγμούς, ανοιχτής και ανταγωνιστικής, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στο άρθρο του που δημοσιεύεται αποκλειστικά στην «Κ».

Μοσκώφ: Η Θεσσαλονίκη κήδευσε χθες τον διανοητή της Κωστή Μοσκώφ. Φίλοι, συναγωνιστές και συνεργάτες τον αποχαιρέτισαν λίγο πριν από το τελευταίο του ταξίδι στον Πλαταμώνα, όπου ετάφη στην αυλή του σπιτιού του.

Νέα εκδοχή: Το ενδεχόμενο να υπήρξε θύμα ηλεκτρονικών παρεμβολών από μονάδες των αμερικανικών Ε.Δ. το Μπόινγκ 747 της TWA, που ανατινάχθηκε και κατέπεσε στον Ατλαντικό τον Ιούλιο του 1996, εξετάζεται από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Σελίδα βιβλίου: Μελέτημα του Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη για τον «Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Δοκίμια του Δημ. Δ. Τριανταφυλλόπουλου για τον Παπαδιαμάντη. Οι απόψεις του Γάλλου κοινωνιολόγου Πιέρ Μπουρντιέ για την τηλεόραση. Μια ξενάγηση στην αρχαία μεταλλευτική από την Κωνσταντίνα Τσάιμου.

Αστέρια: Η γιορτή των αστεριών του χορού για πρώτη φορά στην Αθήνα. Το «Gala des Žtoiles» γέμισε χθες το Ηρώδειο. Με 19 έργα, από τον Πετιπά στον Φορσάιθ, σε μια επίδειξη ταλέντου από τους καλύτερους χορευτές στον κόσμο. Ομως, εκείνη που έκλεψετην παράσταση στο τρίτο μέρος, ήταν η Μάγια Πλισέτσκαγια, με την ερμηνεία της στο «Ινσένς».