ΣΗΜΕΡΑ (26-06-98)

Αμφίσnμn θέσn Γκλιγκόροφ για το όνομα
Την πρόθεση των Σκοπίων να ζητήσουν κάποια στιγμή την αναγνώρισή τους από τον ΟΗΕ σαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» προανήγγειλε ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ σε ομιλία του στην πόλη Στιπ. Προέβη επίσης στην αμφίσημη δήλωση ότι η χώρα του δεν διεκδικεί το μονοπώλιο στο όνομα Μακεδονία, γιατί «υπάρχουν μακεδονικά εδάφη και έξω από τα όρια του κράτους», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του «για την εμμονή της Ελλάδας να χρησιμοποιεί στους διεθνείς οργανισμούς το όνομα FYROM»!

«Γκάφα ολκής» διέπραξε χθες η τουρκική αεροπορία, δύο μαχητικά της οποίας επιχείρησαν να παρενοχλήσουν αμερικανικό αεροπλάνο ανεφοδιασμού, το οποίο εξέλαβαν προφανώς ως ελληνικό, μέσα στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά πολεμικά αποχώρησαν μόλις ελληνικά απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Μείωση επιτοκίων: Περίοδος ραγδαίας μείωσης των επιτοκίων θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Βραδιά αστέρων: Με μια λαμπρή συναυλία-γιορτή για το Μουσείο της Ακρόπολης, επέστρεψε στο Ηρώδειο μετά έντεκα ολόκληρα χρόνια η Νάνα Μούσχουρη. Και δεν ήταν μόνη. Σαρλ Αζναβούρ, Ζαν Κλοντ Μπριαλί, Γιάννης Πάριος, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Χρήστος Νικολόπουλος και Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνέβαλαν στη μαγική βραδιά.

Επιστροφή αρχαίων: Αρχαία αντικείμενα από τη Μικρά Ασία, που είχε εξαγάγει λαθραία Ολλανδός διπλωμάτης το 1894, επέστρεψε στην Τουρκία η Βρετανία.

Θέατρο: Δραστικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των θιάσων εισηγείται η Επιτροπή Θεάτρου στον υπουργού Πολιτισμού.

Ιντερνετ: Την αστυνόμευση του Ιντερνετ, με σκοπό να παρεμποδισθεί η διακίνηση δυσφημιστικού υλικού αλλά και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, θα μελετήσει ανεξάρτητη επιτροπή που συνέστησε η βρετανική κυβέρνηση.

Πνιγμοί: Η θάλασσα τιμωρεί όσους την αψηφούν. Κάθε χρόνο 250 άνθρωποι χάνονται κολυμπώντας. Φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι χθες, έχουν χαθεί 59 ζωές. Τα ταχυσκάφη αναψυχής αυξάνουν τους κινδύνους, όταν οδηγούνται από αδαείς.

Παρακμή: Η μείωση των διανυκτερεύσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από 8,6 εκατ. το 1985 σε 7,9 εκατ. το 1995 και το κλείσιμο, την τελευταία δεκαπενταετία 37 ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας δείχνουν τη φθίνουσα πορεία του τουριστικού προορισμού «Αθήνα».