ΣΗΜΕΡΑ (11-06-98)

Χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ασφαλιστικού
Συγκεκριμένα αποτελέσματα στην εφαρμογή των λεγόμενων διαρθρωτικών μέτρων πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού θα επιχειρήσει να επιδείξει η κυβέρνηση, και η σημερινή σύσκεψη των οικονομικών υπουργών υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη αναμένεται να επικεντρωθεί στο σημείο αυτό. Η πρόσκληση για την πώληση των ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών) που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα ή αύριο, η δημόσια εγγραφή για τη ΔΕΠ στις 16-18 Ιουνίου, η κατάθεση των νομοσχεδίων για την αγορά εργασίας και το μικρό ασφαλιστικό πακέτο εντός του μηνός και η πώληση των τραπεζών Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος, είναι τα αμέσως επόμενα προγραμματιζόμενα βήματα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Το κρίσιμο θέμα παραμένει, βεβαίως, η προώθηση της πώλησης της Ιονικής.
Ιονική: ζητείται συμβιβασμός
Σε αντεπίθεση κατά των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών και κατά των τραπεζικών της Ιονικής πέρασε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι δεν μπορούν οι «ισχνές μειοψηφίες να αναστείλουν το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης και σταθερότητας της χώρας». Χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο κήρυξε παράνομη την απεργία της ΓΣΕΕ για την Ιονική, ενώ η απεργία στην τράπεζα συνεχίζεται αποκλιμακούμενη έως και αύριο. Ωστόσο, η οριστική διευθέτηση της κρίσης προσκρούει τώρα στο ασφαλιστικό της Ιονικής. Η αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας θα εξεταστεί σήμερα σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας κ. Μ. Παπαϊωάννου και με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ και της Ιονικής.

Κύπρος: Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι ενδεχόμενη επίθεση στην Κύπρο με σκοπό την καταστροφή των S-300 θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, απηύθυνε χθες ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Μίλερ, μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, στο Κογκρέσο.

Γιεν: Οι φόβοι πως από την κατάρρευση του γιεν έναντι του δολαρίου θα υποκύψει και η Κίνα υποτιμώντας το νόμισμά της, «παρέλυσαν» χθες ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ασίας και προβλημάτισαν τη Δύση. Ωστόσο, οι νέοι «τριγμοί» που κλόνισαν Ασία και Ρωσία δεν τρόμαξαν ιδιαίτερα ούτε τη Γουόλ Στριτ, ούτε την Ευρώπη. Πάντως, από τη φυγή των κεφαλαίων βγήκε χθες πάλι κερδισμένο το δολάριο.

Νέα Δημοκρατία: Πρόβλημα συλλογικής λειτουργίας των οργάνων της Ν.Δ. επικαλέσθηκε χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε κομματική σύσκεψη στη Ρηγίλλης. Υποστήριξε μάλιστα ότι στο θέμα του εργοστασίου της Φλώρινας, η Ν.Δ. «σύρθηκε» στην πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, από τον κ. Εβερτ. Ο κ. Κ. Καραμανλής διαφώνησε με τις θέσεις της κ. Μπακογιάννη αναλαμβάνοντας ευθύνη για τη μη σύγκληση της σύσκεψης των τομεαρχών για το συγκεκριμένο θέμα, ο δε γραμματέας της Κ.Ο. κ. Στ. Δήμας συμπλήρωσε ότι κατά το τελευταίο έτος όλα τα κομματικά όργανα συγκαλούνται τακτικότερα από ποτέ.

Φυματίωση: Σημαντικότατο βήμα για την καταπολέμηση της φυματίωσης πραγματοποίησε γαλλοβρετανική ομάδα ερευνητών, αποκωδικοποιώντας πλήρως τη γονιδιακή δομή του βακίλλου που την προκαλεί.

Θεσσαλονίκη: Δύο δισ. δρχ. σε περισσότερους από 2.000 πιστωτές (!) χρωστά ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.