ΑΝΕΜΟΔΕΙΚΤΗΣ (11-06-98)

Εκεί στον ΟΤΕ, φαίνεται πως δεν ξέρουν τον «χρυσό κανόνα» της δημοσιογραφίας: να λες όσα πρέπει και να διατηρείς... «χρυσές εφεδρείες». Ετσι, μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ» για το... απίθανο σύμπλεγμα ΟΤΕ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και Μολδαβίας και την καταγγελία πως ο άνθρωπος που διαπραγματεύεται για λογαριασμό του ΟΤΕ την αγορά του 40% του μολδαβικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών, είναι επί σειρά ετών στέλεχος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ταυτόχρονα και... πρόξενος της Μολδαβίας στην Ελλάδα (με πιο απλά λόγια: «υπηρέτης πολλών αφεντάδων» για να επικαλεσθούμε τον Γκολντόνι...) και μάλιστα προσέφερε στον «ΟΤΕ Μολδαβίας»... υψηλότερο τίμημα αγοράς από το αρχικώς υπολογισθέν(!) η διοίκηση του «Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος» σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα πάντα γίνονται... κανονικά και με διαφάνεια και πως το δημοσίευμα της «Κ» ήταν... παραπλανητικό.

Βέβαια, το «ζουμί» της αποκάλυψης της «Κ» ήταν πως ο «άνθρωπος» κλειδί για τα συμφέροντα του ΟΤΕ ο κ. Κ. Τσουκαλίδης, είναι ταυτόχρονα και... πρόξενος της Μολδαβίας (δηλαδή: «ανταγωνιστής» της άλλης ιδιότητός του ως εκπροσώπου του ΟΤΕ!) αλλά και επί χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος των συμφερόντων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με τις γνωστές διεισδύσεις της στον ΟΤΕ και των... συμφερόντων της να επεκτείνεται ο ΟΤΕ και σε άλλες αγορές, για να μετέχει κι αυτή χωρίς... καμιά δική της «δαπάνη»! Και γι' αυτήν την αποκαλυπτική «λεπτομέρεια», την «ταμπακέρα» δηλαδή, η διοίκηση του ΟΤΕ στην ανακοίνωσή της δεν έκανε καμιά απολύτως μνεία!

Να, όμως, που ο κανών των «χρυσών εφεδρειών», φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή του Μολδαβού υπουργού Επικοινωνιών και Πληροφοριών, προς τον διοικητή του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρη, με την οποία του εκφράζει την... απόλυτη χαρά του για την πρόταση που του έκανε ο κ. Τσουκαλίδης, για αύξηση του τιμήματος εξαγοράς από τα 46-53 εκατομμύρια δολάρια που αρχικά είχε εκτιμηθεί στα... 68 εκατομμύρια δολάρια. Οπερ έδει δείξαι!

Και απομένει τώρα να μας «διευκρινίσει» η διοίκηση του ΟΤΕ πού «ακριβώς» συνίσταται το... «παραπλανητικό» του δημοσιεύματος - κι εν πάση περιπτώσει να μας πει και μια-δύο κουβεντούλες γι' αυτόν τον κ. Τσουκαλίδη, τον ρόλο του και τον προορισμό του.

Μετά την προχθεσινή προσωπική παρέμβασή του προς υπεράσπιση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, με αφορμή τη χθεσινή του επίσκεψη προς επιθεώρηση της πορείας των έργων στο αεροδρόμιο των Σπάτων (προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα και δίχως την παραμικρή καθυστέρηση...) με μια ακόμη καθαρά πολιτική (και με σημασία...) ομιλία του προσπάθησε να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά από τις επικρίσεις που ασκούνται τόσο για την πολιτική του αυτή καθ' αυτή, όσο και για τους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις που τη συνοδεύουν...

Με βασικό (να δείτε που θα το ακούμε συχνά, από δω κι εμπρός!) σύνθημά του το «Ολοι μαζί!», που θεωρητικά απευθύνεται προς όλους τους Ελληνες αλλά άπαντες αντιλαμβανόμεθα ότι κατά κύριο λόγο σκοπεύει στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η πρόταση της κυβερνητικής πολιτικής «είναι η μόνη ρεαλιστική», είπε ότι για το θόρυβο (και τις δυσκολίες...) που έχει προκύψει την ευθύνη την έχει η αντιπολίτευση (στην... κανονική αναφερόταν!), υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση πως «δεν τον ενδιαφέρουν οι αριθμοί» και οι δείκτες αυτοί καθ' αυτοί αλλά η αγωνία του (σ.σ.: σε πρώτο πρόσωπο!) είναι για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο!».

Η εντύπωση που συναποκομίζει κανείς από τις δύο αυτές «κολλητές» προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Σημίτη, είναι πως επιχειρεί ν' αντικρούσει τον ψόγο των επικριτών του ότι είναι «απόκοσμος» και «σκληρός τεχνοκράτης» και θέλει να κάνει ανοίγματα και προς την πλευρά της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» και τις πιέσεις της για «κοινωνικό πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ -και στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να είναι «τυχαίες» οι χθεσινές συχνές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, το «ΠΑΣΟΚ, που είναι Κίνημα πατριωτικό και σοσιαλιστικό...» και την έκκλησή του (ακριβώς στην εσωκομματική αντιπολίτευση!) γι' αυτό το «Ολοι μαζί!» αφού όπως είπε πάνω από δύο φορές «δεν μπορεί να είναι ο καθένας μόνος του και ο ένας απέναντι στον άλλον!»

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως οι εκλογές «θα γίνουν το 2000!» προσθέτοντας με σημασία (σε «απάντηση» πιθανόν των δημοσκοπήσεων που θέλουν τη Ν.Δ. να προηγείται, αλλά και τη δική του δημοτικότητα να πέφτει...) πως «σ' αυτές τις εκλογές του 2000 θα κριθούν ΚΑΙ προγράμματα αλλά ΚΑΙ ηγέτες»!

Να... αισιοδοξήσουμε πως μ' αυτές τις παρεμβάσεις του ο κ. Σημίτης θέλει να σπάσει «το φράγμα της διστακτικότητος» και των «ατυχών» χειρισμών και προγραμματισμών - είθε! Ετσι κι αλλιώς, ο χρόνος τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, και το 18μηνο περιθώριο - σταθμός για να έχουν συντελεσθεί όλες οι «διαρθρωτικές αλλαγές» περνάει, περνάει πολύ γρήγορα...

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου πάντως, για το φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας, την «Ιονική», εξακολουθεί να αισιοδοξεί πως «τελειώνει πολύ σύντομα» και ότι οσονούπω η τράπεζα θα επαναλειτουργήσει κανονικά, εκφράζει μάλιστα την άποψη πως ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από την «Ιονική» είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος! Ενδιαφέρον έχει (να δούμε πού θα οδηγήσει μόνο...) η επιμονή του κ. Παπαντωνίου ότι η «μόνη δέσμευση» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προς το προσωπικό της Τράπεζας, αφορά τις θέσεις του και τον κανονισμό της τράπεζας, και σε καμιά περίπτωση το «ασφαλιστικό» ζήτημα (στο οποίο, όμως, οι εργαζόμενοι και η συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση παραμένουν αμετακίνητοι στο να το διεκδικούν...) το οποίο κατά την άποψη του υπουργού μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο της γενικότερης υπό μελέτην ρύθμισης για τη δημιουργία «Ενιαίου Τραπεζικού Ταμείου», κάτι πάντως, για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών...

Στους χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης τόσο στην Ολυμπιακή όσο και κυρίως στην Ιονική (και με «προσωπικό» στόχο, τον ίδιο τον κ. Παπαντωνίου...) έχουν εκφράσει και στην κυβερνητική επιτροπή αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο επικρίσεις διάφορα στελέχη της κυβέρνησης -από τον κ. Λαλιώτη και την κ. Παπανδρέου, μέχρι και τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο. Και μια χθεσινή (τυπικά «ανώδυνη»...) αναφορά από... σπόντα, του διοικητού της Γενικής Τραπέζης κ. Γιώργου Δασκαλάκη (ανθρώπου που δεν κρύβει ότι ανήκει στο «κλίμα Τσοχατζόπουλου...), έχει εν προκειμένω την προφανή σημασία της!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Δασκαλάκης, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση σημαντικού ποσοστού της Γενικής Τράπεζας, ο κ. διοικητής τόνισε με έμφαση και προσεγμένη υπογράμμιση των λέξεων πως «όλες οι ενέργειες (σ.σ. για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας) έγιναν με απόλυτη αντικειμενικότητα, πλήρη διαφάνεια και άψογες διαδικασίες κι έτσι, ουσιαστικά αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες υλοποιήθηκε το εγχείρημά μας... επιβεβαιώνοντας πως όπου υπάρχει στρατηγική, αξιοπιστία, πειθώ, πρόγραμμα που υλοποιείται χωρίς παρεκκλίσεις, το κάθε καλοσχεδιασμένο εγχείρημα δεν μπορεί παρά να πετύχει χωρίς να δημιουργηθεί ή να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή...».

Δεν νομίζουμε ότι βρισκόμαστε και πολύ έξω από τις προθέσεις του κ. Δασκαλάκη αν πούμε ότι η όλη δομή της ομιλίας του παρέπεμπε... αυτομάτως σε συγκρίσεις του τι «έγινε» με την «Γενική» και τι... επιχειρείται «να γίνει» μ' όλα τα γνωστά συνακόλουθα και τις οπισθοδρομήσεις με την «Ιονική»! Και καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Το... βάπτισμα (κυριολεκτικά) των νεογνών, από τη μαμά πάπια, χθες στη λιμνούλα του Βασιλικού Κήπου! Είναι δεν είναι μιας εβδομάδος τα μικρά παπάκια, και... ξεκίνησαν την κολυμβητική καριέρα τους δειλά δειλά, υπό το άγρυπνο βλέμμα της μαμάς, που βρίσκεται σε... απόσταση ασφαλείας έτοιμη να επέμβει, αν κάτι πάει στραβά - αλλά δεν πάει, ποτέ δεν πάει! Φροντίζει γι' αυτό χιλιάδες χρόνια τώρα η φύση, που μεριμνά (από το επίπεδο των... γονιδίων ακόμη!) να έχει προετοιμάσει έτσι τα διάφορα ζώα, ώστε να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε απρόοπτο! Και φαίνεται πως το πιο «ανέτοιμο» απ' όλα τα ζώα για τον όμορφο μα και άγριο κόσμο μας, είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται τη μητρική φροντίδα, μέχρι όχι μόνο να «πατήσει στα πόδια» του, μα και για αρκετό χρόνο μετά από το πρώτο βήμα... Πάντως, η πιτσιρικαρία που ήταν χθες συγκεντρωμένη στη λιμνούλα του Κήπου, απήλαυσε με την ψυχή της το πρώτο «βάπτισμα» των μικρών παπιών, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και τους τράβηξε για κάμποσο από τις διπλανές λίμνες με τους κύκνους και τις... εκατοντάδες χελωνίτσες! Ο Βασιλικός Κήπος που (αν και κάπως παραμελημένος...) αποτελεί μια μοναδική γωνιά δροσιάς και ανάσας, μια ευκαιρία για ξεκούραση στα παγκάκια κάτω από τα σκιερά δέντρα, και μια προσφιλή και ευκολοπροσπέλαστη «φυγή» για τους Αθηναίους που εξακολουθούν να «περπατούν» την πόλη τους (από ανάγκη, νοσταλγία ή... περισσευάμενο χρόνο, λόγω συνταξιοδότησης!) και να την απολαμβάνουν με τον τρόπο τους! Και το εκπληκτικό με το Κήπο (μακάρι νάχαμε κι άλλους τέτοιους...) είναι πως με το που περνάς κάποια από τις πύλες του και «χωθείς» πίσω από τις πρασιές και τα δέντρα του, παύεις ν' ακούς τους ενοχλητικούς θορύβους της πόλης και ξαφνικά βρίσκεσαι σ' ένα περιβάλλον και μια ατμόσφαιρα από... εξοχή!
Επί της... απολύτου ουσίας η χθεσινή «εθιμοτυπική» επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου στον υπουργό Γεωργίας κ. Στέφανο Τζουμάκα: του ζήτησε ν' αλλάξει... επί της ουσίας τον (ανενεργό...) νόμο Τρίτση που ρυθμίζει (γενικώς και αορίστως...) το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μοναστηριακών και εκκλησιαστικών κτημάτων, και να ορίζει σαφώς πως αυτά ανήκουν πλήρως και αποκλειστικά στην Εκκλησία. Κι εδώ, στο θέμα της περιουσίας, είναι που θα δοθούν οι σκληρές μάχες... «ουσίας».

Θάνος Οικονομόπουλος