ΣΗΜΕΡΑ (05-06-98)

Διογκώνεται το κύμα προσφύγων από το Κόσοβο
Ιδιαίτερα ανήσυχη από το ενδεχόμενο εισροής κύματος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο στο έδαφός της, η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί σήμερα τη μεγαλύτερη κοινότητα αλβανόφωνων, ζήτησε χθες διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή των προσφύγων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου με τις σερβικές δυνάμεις, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις εστίες τους διογκώνεται, καθιστώντας άμεση την ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, το συντονισμό της οποίας ενδέχεται να αναλάβει το ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος, πάντως, παρά τις έμμεσες απειλές της προς τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, η Δύση δεν φαίνεται να αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων
Αντιπαράθεσn στn Γιάλτα
Η έναρξη σήμερα της συνόδου κορυφής της Παρευξείνιας Συνεργασίας, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε μια αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Ρωσία. Καθώς η Αγκυρα φοβάται ότι ο οργανισμός αυτός, που υπήρξε δική της πρωτοβουλία, κυριαρχείται ήδη από «ελληνορωσικό άξονα». Στο περιθώριο της συνόδου δεν έγινε ακόμα γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση Σημίτη - Ντεμιρέλ, καθώς δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
Ανοδος της δραχμής, θελκτικά τα ομόλογα
Η δραχμή συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενισχυόμενη έναντι των ισοτιμιών που διαμορφώθηκαν μετά την υποτίμηση. Ετσι, το γερμανικό μάρκο ήταν στις 170 δραχμές αντί των 182,4 που αναλογούν στην κεντρική ισοτιμία της δραχμής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος. Στο μεταξύ το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητεί τρόπους να αυξήσει τον αριθμό των εισηγμένων μετοχών, ενώ τα ομόλογα σε δραχμές έχουν μετατραπεί σε μιαν από τις περισσότερο «αγαπητές» διεθνείς επενδύσεις.
Και κατά Προέδρου ο Χριστόδουλος
Ρήγμα στις σχέσεις Αρχιεπίσκοπου - Προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε η επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο της ηγεσίας των παλαιοημερολογιτών. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μίλησε για ενέργειες, και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο, που δημιουργούν προβλήματα, ενώ εντονότερη κριτική άσκησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Εβερτ: Ο τ. πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μ. Εβερτ επέκρινε χθες το κόμμα του γιατί δεν υπέβαλε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία, έχοντας ανακριτικές αρμοδιότητες, θα μπορούσε να διερευνήσει εις βάθος την καταγγελθείσα από τα κόμματα και τα ΜΜΕ ως μείζον σκάνδαλο κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

«Παλινόρθωση»: Ο εξόριστος βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β' θα πάρει πίσω, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, τη βασιλική περιουσία που εθνικοποίησαν οι κομμουνιστές το 1947.

Μνήμη Καραμανλή: Το μνημόσυνο Κωνσταντίνου Καραμανλή χθες, με Θεία Λειτουργία στην Αγία Φιλοθέη και τρισάγιο πάνω στο μνήμα-μνημείο στον χώρο του Ιδρύματος Καραμανλή, συγκέντρωσε την οικογένεια, τους συνεργάτες και φίλους του εκλιπόντος.

Ενας: Βρέθηκε, επιτέλους, ενδιαφερόμενος για την εκμίσθωση ενός εκ των «Ξενία» του ΕΟΤ που έχει αποφασισθεί να περάσουν προς αξιοποίηση στα χέρια ιδιωτών. Επειτα από μία σειρά διαγωνισμών που κηρύχθηκαν άγονοι, κατατέθηκε μια προσφορά για την 25ετή εκμίσθωση του «Ξενία» της Βυτίνας.

Ηττα Μεταξόπουλου: Ο συνδυασμός του καθηγητή Ηλ. Σιδηρόπουλου (με 121 ψήφους) ήρθε πρώτος στις εκλογές για την πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Δεύτερο ανεδείχθη το σχήμα του πρώην αντιπρύτανη Π. Γετίμη (111 ψ.) και τρίτο εκείνο του έως σήμερα πρύτανη Αιμ. Μεταξόπουλου (94 ψ.). Σήμερα η διαδικασία θα επαναληφθεί, με αντιπάλους τους κ. Σιδηρόπουλο και Γετίμη.