ΣΗΜΕΡΑ (06-11-97)

Προβλnματίζει n αφύπνισn του Εγκέλαδου
Προβληματισμένοι είναι οι σεισμολόγοι για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται, το τελευταίο διήμερο, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τις ανησυχίες τους ενέτεινε η χθεσινοβραδινή ισχυρή δόνηση, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στην περιοχή του Γαλαξειδίου, που έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και την Αθήνα. Η «αφύπνιση» του Εγκέλαδου είχε ήδη επιβεβαιωθεί με τη χθεσινή, δεύτερη σε διάστημα 24 ωρών, σεισμική ακολουθία με επίκεντρο τον Αυλώνα, που επίσης έγινε αισθητή στο Λεκανοπέδιο, αλλά και με έναν ακόμη ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι, στην περιοχή της Κρήτης. Οι επιστήμονες και ο ΟΑΣΠ δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή και συνιστούν ψυχραιμία.

Τζόκερ: νέο παιχνίδι τζόγου
Ενα νέο τυχερό παιχνίδι προστίθεται, από την ερχόμενη Κυριακή, στην πολυμελή οικογένεια του κρατικού τζόγου. «Τζόκερ» θα λέγεται και υπόσχεται κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Το δελτίο του θα έχει δύο «πεδία» με 45 και 20 αριθμούς, εκ των οποίων ο παίκτης θα επιλέγει πέντε και έναν αριθμούς αντιστοίχως. Οι νικητές (εκτός του ΟΠΑΠ που, ούτως ή άλλως, κερδίζει) θα αναδεικνύονται με κλήρωση.

Πορείες χωρίς ταλαιπωρίες
«Κοινωνικώς ευαίσθητοι διαδηλωτές, κατά τους αρμοδίους, είναι αυτοί που δεν παρεμποδίζουν τις συγκοινωνίες. Σε χθεσινή σύσκεψη προτάθηκε να καταλαμβάνονται μόνο τμήματα των οδών -και πάντως όχι οι λεωφορειόδρομοι- και οι πορείες να γίνονται κατόπιν συνεννόησης με τις αρχές. Αν θα εισακουσθούν, θα το δούμε στην... πορεία.

Χόλμπρουκ: Την Κύπρο θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο προεδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό κ. Ρ. Χόλμπρουκ, ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Καύσιμα: Φθηνότερα, από σήμερα, τα καύσιμα: Κατά 2,30 δραχμές ανά λίτρο η βενζίνη, κατά 0,70 δραχμές το πετρέλαιο κίνησης και κατά 0,60 το πετρέλαιο θέρμανσης.

Δεδουλευμένα: Δικαστήριο της Βόννης απέρριψε χθες το αίτημα 21 Εβραίων να αποζημιωθούν για την καταναγκαστική εργασία τους σε στρατόπεδα εργασίας των Γερμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στη μοναδική δικαιωθείσα, επιδικάστηκε το ευτελές ποσό των 2,3 εκατ. δρχ. .

Θαύμα; Βρέθηκαν άθικτα, στα ταμεία της Εκκλησίας, τα 2,7 δισ. από κρατικές επιχορηγήσεις, που είχαν δώσει αφορμή για καταγγελίες περί καταχρήσεων .

Εσβησε: «Καταβεβλημένος» από τις ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς άλλα αποθέματα ενέργειας, ο «Ιχνηλάτης» του Αρη ολοκλήρωσε την εξερεύνησή του. Η ΝΑΣΑ, θεωρεί πλέον την αποστολή λήξασα.

Αδελφοί Φωτόπουλοι: Για πρώτη φορά ο Βασίλης και ο Διονύσης Φωτόπουλος θα «συναντηθούν» καλλιτεχνικά. Εκθεση σκηνογραφίας με την κινηματογραφική δουλειά των δύο δημιουργών οργανώνεται στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Βικτόρ Ουγκό: Γλαφυρή βιογραφία του ανθρώπου, του δημιουργού και του κοινωνικού αγωνιστή στη Γαλλία του 19ου αιώνα, στην κηδεία του οποίου συνέρρευσαν δύο εκατομμύρια πολίτες.

Συναγερμός επιτροπής διάσωσης της υστεροβυζαντινής Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Τριφύλλου Τρικάλων, που έχει καταδικαστεί να ταφεί κάτω από τη λάσπη από τα έργα εκτροπής του Αχελώου.

Αξιος: Απέναντι στην πανίσχυρη ισπανική Ρεάλ, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χθες σαν ίσος προς ίσον. Το τελικό αποτέλεσμα (0-0) τον αδικεί.