ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 1998
Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1998 (ΚΥΠΕ)
-- Ημέρα Παρασκευή και μάλιστα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα Ραμαζάν εκδόθηκε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας με την οποία τέθηκε εκτός νόμου το Κόμμα Ευημερίας του Ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακαν (16.1.1998). Ο ίδιος ο Ερπακαν και πέντε βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα (Σεφκέτ Καζάν, Αχμέτ Τέκνταλ, Σεφκί Γιλμάζ, Χασάν Χουσέιν Τζεϊλάν και Χαλίλ Ιμπραχίμ Τσελίκ). Ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόφαση είπε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι με τις ενέργείες του το Κόμμα Ευημερίας παραβίασε την αρχή του λαϊκού κράτους που κατακυρώνεται στο Σύνταγμα. Ο Ερπακαν χαρακτήρισε ως "μέγα λάθος" την απόφαση του Δικαστηρίου.
-- Το μαζικό μεταναστευτικό ρεύμα Κούρδων από την Τουρκία προς Ευρώπη, και κυρίως προς Ιταλία, προσέλαβε διεθνείς προεκτάσεις. Μέτρα για αναχαίτηση των λαθρομεταναστών έλαβε και η Ελλάδα η οποία ενίσχυσε την επιτήρηση των μεθοριακών περιοχών. Η Ιταλία χορήγησε πολιτικό άσυλο στους Κούρδους, κάτι που ενόχλησε την Τουρκία, η οποία την κατηγόρησε ότι υποκινεί τους λαθρομετανάστες. Η Ιταλία πρότεινε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Κουρδικού, προκαλώντας τη δυσφορία της Αγκυρας ενώ ικανοποίησε ιδιαίτερα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Κούρδων.
-- Στις αρχές του έτους διεξήχθη η κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας, που είχε την κωδική ονομασία "Reliant Mermaid" (Εμπιστη Γοργόνα). Επρόκειτο για γυμνάσια διάσωσης, όπως λέχθηκε, όμως οι αραβικές χώρες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τους ευρύτερους στόχους των συμμετασχόντων κρατών. Κάποιοι αναλυτές μίλησαν για νέα διάταξη στον περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, που βάζει στο ένα στρατόπεδο το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ιορδανία (έστειλε ομάδα παρατηρητών στα γυμνάσια) και στο άλλο τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
-- Συνήλθε στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (Μάρτιος) και ανακοίνωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του μουσουλμανικού φανταμεταλισμού στο πλαίσιο των αρχών που χάραξε ο Ατατούρκ. Προηγήθηκαν διαξιφισμοί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Καράνταγι, για το ποιός έφερε την ευθύνη καταστολής της δράσης των Ισλαμιστών. Ο Μεσούτ Γιλμάζ θέλησε προς στιγμή να αντιδράσει στην κηδεμονία των στρατιωτικών, φοβούμενος όμως το στρατιωτικό πραξικόπημα, μείωσε τους τόνους των δηλώσεών του.
-- Σε συνεδρία του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκία - ψευδοκράτους απεφασίσθηκε όπως λόγω της ζωτικής σημασίας της Κύπρου για την Τουρκία, όποια βήματα κάνουν οι Ελληνοκύπριοι προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τα ίδια βήματα θα κάνει και η τουρκοκυπριακή πλευρά προς την Τουρκία. Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία ενοποίησης που ξεκίνησε μεταξύ Ελλάδας και "ελληνοκυπριακής διοίκησης", κατά την έκφρασή του, συμπληρώνεται και σε πολιτικό επίπεδο με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της "ελληνοκυπριακής διοίκησης" και της ΕΕ.
-- Οι βουλευτές του Κόμματος Ευημερίας, που τέθηκε εκτός νόμου στην Τουρκία, εντάχθηκαν στο Κόμμα της Αρετής. Η ένταξη των Ισλαμιστών βουλευτών στο Κόμμα της Αρετής έγινε με εντολή του Νετζμετίν Ερπακαν. Ο συνεργάτης του Ερπακαν Ρετζάι Κουτάν δήλωσε ότι ο νέος πολιτικός σχηματισμός θα ανήκει στο χώρο του κέντρου και δεν θα φέρει ισλαμικά θέματα στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής.
-- Στις 12 Μαίου, έξι σφαίρες σφηνώθηκαν στο κορμί του Προέδρου του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Ακίν Μπιρντάλ. Τον Μπιρντάλ πυροβόλησαν δύο άγνωστοι οι οποίοι συνελήφθηκαν ύστερα από μερικές μέρες από την τουρκική αστυνομία. Αν και οι αρχές παρουσίασαν το θέμα ως ενέργεια των συμμοριών που δρουν στην Τουρκία, είναι σίγουρο ότι την ευθύνη φέρουν οι Γιλμάζ και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας που με τις άμεσες και συνεχείς αναφορές τους στο όνομά του και ο χαιρετισμός του ως "εχθρού του κράτους". Συμπαράσταση εξέφρασαν όλοι οι πολιτικοί, οι οργανώσεις και προσωπικότητες του εξωτερικού. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της Τ/κ εφημερίδας "Αυρούπα". Να τι έγραψε: "Οι φασιστικές δυνάμεις της Τουρκίας δεν ανέχονται όσους υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα". Η ίδια εφημερίδα έγραψε ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης, που είχε πρωτοεμφανιστεί στη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.
-- Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο της σοσιαλιστικής ομάδας με το οποίο αναγνωρίζεται δημόσια η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Τούρκους. Τη γενοκτονία των Αρμενίων είχαν αναγνωρίσει προηγουμένως η Ελλάδα, η Ρωσία και ο Καναδάς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987 ψήφισε απόφαση με την οποία επιβεβαιωνόταν ότι η σφαγή του 1915 είχαν το χαρακτήρα γενοκτονίας. Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας συνιστά "διαστρέβλωση των γεγονότων της Ιστορίας και ότι η απόφαση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα αυτών που επιθυμούν να πλήξουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταλύ Τουρκίας και Γαλλίας". Την απόφαση καταδίκασε όλη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και οι Τούρκοι αρθρογράφοι. Η Τ/κ "Μπιρλίκ" στέγασε το σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο: "Η Γαλλία αποκάλυψε τον πραγματικό της εαυτό." Η "Χαλκίν Σεσί" έγραψε: "Η Γαλλία αξίζει γιουχάισμα".
-- Ο Πρέσβης της Συρίας στην Ουάσινγκτον Velid Εl Muallim σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα αναφέρθηκε στην Αλεξανδρέττα και είπε ότι στα σχολεία στη Συρία, διδάσκουν στους μαθητές ότι ο νομός αυτός παραμένει συριακός, ότι τον έχει αποσπάσει η Τουρκία από τη Συρία και ότι μόλις η Συρία απελευθερώσει τα υψώματα Γκολάν από το Ισραήλ θα έλθει και η σειρά της Αλεξανδρέττας.
-- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δέχθηκε στην Αγκυρα τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αράφατ. Ο Ντεμιρέλ υποσχέθηκε συμπαράσταση στον αγώνα των Παλαιστινίων για δικαίωση των προσδοκιών του. Ο Αράφατ έπλεξε το εγκώμιο του Ντεμιρέλ και κάλεσε την Τουρκία να συνεχίσει την υποστήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό. Ο Αράφατ έγινε δεκτός και από τον Γιλμάζ.
-- Ενόψει των εκλογών του Απριλίου 1999 ο Πρωθυπουργός Γιλμάζ αντικατέστησε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Εσωτερικών και Μεταφορών. Η αντικατάσταση κρίθηκε αναγκαία λόγω των προνοιών του Αρθρου 114 του Τουρκικού Συντάγματος. Αντικαταστάθηκε ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Καρανταγή, λόγω ορίου ηλικίας. Τον αντικατέστησε ο στρατηγός Χουσέιν Κιβρίκογλου.
-- Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής που διενεργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στην Τουρκία. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 62.870.030. Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με πληθυσμό 9.198.800 και ακολουθούν η Αγκυρα με 3.693.200 και η Σμύρνη με 3.114,800.
-- Βόμβα που τοποθετήθηκε στην είσοδο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πενεπιστημίου Κωνσταντινούπολης είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού και τεσσάρων φοιτητών. Βόμβα τοποθετήθηκε επίσης στα γραφεία του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας (Γιλμάζ) στη συνοικία Μπακίρκιοϊ της Πόλης.
-- Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν στην Τουρκία από πλήμμυρες, που έπληξαν κυρίως την Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας.
-- Ελλαδίτες και Τούρκοι γιόρτασαν το φεστιβάλ του Δεκαπενταύγουστου στην Ιμβρο. Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο από 15 - 18 Αυγούστου.
-- Συνελήφθη στη Νίκαια της Γαλλίας ο καταζητούμενος εγκληματίας Αλλαττίν Τσακίιλη. Πρόκειται για γνωστό άτομο του υποκόσμου με πολλές διασυνδέσεις με επιχειρηματικούς κύκλους και πολιτκούς. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους "νονούς" της Τουρκίας. Ταξίδευε με "κόκκινο διαβατήριο" που εκδίδεται για ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους.
-- Βόμβα εξερράγη στην κλειστή αγορά στην Πόλη. Πρόκειται για το σημείο που επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αγία Σοφία. Σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν 121 εκ των οποίων εννέα τουρίστες.
-- Μετά τον Ερπακαν, τα τουρκικά δικαστήρια τερμάτισαν και την πολιτική καριέρα του Ισλαμιστή Δημάρχου της Πόλης Ρετζέπ Ταλίπ Ερντογαν. Το Ανώτατο Εφετείο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση (ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών) και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του Δημάρχου. Ο Ερντογάν είχε πει σε ομιλία του στο νομό Σίιρτ ότι οι Ισλαμιστές θα έλθουν στην εξουσία πολεμώντας με το κοσμικό κράτος ("στρατιώτες μας οι πιστοί, ξίφη μας οι μιναρέδες, ασπίδες μας οι θόλοι των τζαμιών").
-- Τρεις Τούρκοι της Γερμανίας εκλέγηκαν στο γερμανικό Κοινοβούλιο ενώ τέταρτος, ο Οζάν Σεϊχάν θα αντικατστήσει την Ci Roth στο Ευρωκοινοβούλιο.
-- Η συμμετοχή των ανταρτών του ΡΚΚ στην παρέλαση με την ευκαιρία της ημέρας της ανεξαρτησίας της Λιβύης προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Λιβύης. Η Τουρκία ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Τρίπολη και ζήτησε διευκρινήσεις από τη Λιβύη.
-- Με επιφύλαξη η Τουρκία αντίκρυσε την συνάντηση των Κούρδων ηγετών Ταλαμπανί - Μπαρζανί στις ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για ομοσπονδιακή λύση του κουρδικού που αφορά τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ.
-- Εντονα αντέδρασε η Τουρκία στην ενέργεια της ιταλικής Βουλής να φιλοξενήσει στο κτίριό της το εν εξορία κουρδικό Κοινοβούλιο.
-- Στα πρόθυρα πολέμου έφθασαν Τουρκία και Συρία λόγω απαίτησης της Τουρκίας να απαγορευθεί η δράστη του ΡΚΚ στα συριακά εδάφη και να παραδοθεί ο αρχηγός του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν. Οι συριακές αρχές ανακοίνωσα ότι ο Οτσαλάν δεν φιλοξενείται στα εδάφη τους. Μεταδόθηκε ότι ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται στη Μόσχα, ότι από τη Μόσχα θα αποσταλεί στην Αρμενία, στη Βόρεια Κορέα, και αλλού.
-- Παρουσία των ΥΠΕΞ της Τουρκίας και Ελλάδας συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας οι Πρωθυπουργοί Σημίτης και Γιλμάζ. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε χρήσιμη και φιλική. Ο Σημίτης πρότεινε και πάλι την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση των ελλαδοτουρκικών.
-- Νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί την αναγνώριση και προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, καθώς και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υιοθέτησε το Αμερικανικό Κογκρέσσο και υπεγράφη σε νόμο από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Από τώρα και στο εξής οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς την τουρκική κυβέρνηση και να εισηγηθούν στην Τουρκία να αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη θρησκευτική του αποστολή και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής.
-- Με λαμπρότητα και με την συμμετοχή 15 προέδρων διαφόρων κρατών γιόρτασε η Τουρκία τα 75 χρόνια από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της. Μεταξύ των προέδρων που αποδέχθηκαν την πρόσκληση ήταν και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Εζερ Βάιζμαν. Στις τελετές παρέστη και ο Ντενκτάς.
-- Επέστρεψε στην Τουρκία ο γνωστός καθηγητής Γιαλτσίν Κιουτσιούκ εν γνώσει του ότι θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί. Ο Κιουτσιούκ προτού επιστρέψει από την εξορία στην πατρίδα του επισκέφθηκε τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και παρουσίασε το βιβλίο του "Νταλγκά - Νταλγκά", που αναφερόταν στις βιαιότητες του τουρκικού στρατού εισβολής στην Κύπρο.
-- Καταστρεπτικός σεισμός έπληξε τις νότιες ακτές της Τουρκίας. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Στα Αδανα και τη Μερσίνα οι νεκροί ήταν 145 ενώ οι τραυματίες γύρω στους 1600. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στους σεισμόπληκτους. Ο σεισμός έφερε στην επικαιρότητα τις προθέσεις της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγιου. Το Ακκιουγιου, στα νότια παράλια της Τουρκίας, γειτνιάζει με τη σεισμόπληκτη περιοχή, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.
-- Το τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε δημοσιεύματα αμερικανικής εφημερίδας, που αναδημοσιεύτηκαν και στον τουρκικό Τύπο τον Ιούλιο, ότι στην Ανατολική Τουρκία κατασκευάστηκε αεροπορική βάση για χρήση από πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ προκειμένου να κατασκοπεύει τις γειτονικές χώρες.
-- Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προέβη σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και είπε ότι 132 βραχονησίδες του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία. Ο Ντεμιρέλ αναφέρθηκε στον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών και ισχυρίστηκε θα πρέπει να τερματιστεί η "παρανομία" αυτή.
-- Συνελήφθη στη Νίκαια της Γαλλίας ο Τούρκος νονός της μαφίας Αλαεττίν Τσακιτζί. Ο Τσακιτζί, 41 χρόνων, ταξίδευε στην Ευρώπη με διπλωματικό διαβατήριο.
-- Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε από τη Διοίκηση Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκίας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προσανατολίζονται στην απόκτηση αεροπλανοφόρου. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στον πίνακα των προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνονται η καταπολέμηση του φανταμενταλισμού, ο αγώνας κατά των αυτονομιστών - εθνικιστών - Κούρδων, οι σχέσεις με γειτονικές χώρες...
-- Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κιβρίκογλου.
-- Ο Πρωθυπουργός Γιλμάζ πραγματοποίησε ταξίδι στην Παλαιστίνη, Ιορδανία, Ισραήλ. Στις επαφές που είχε συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέμτα. Στην επίσκεψη Γιλμάζ στο Ισραήλ αντέδρασε η Δαμασκός.
-- Ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζορτζ Ρόμπερτσον επισκέφθηκε την Τουρκία και οι δύο χώρες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία.
-- Η αγγλική εταιρεία Vickers προτείνει την πώληση των αρμάτων Challenger-2 ενώ τα στρατιωτικά ναυπηγεία της Βρετανίας ενδιαφέρονται για συμμετοχή στις προσφορές για αγορά από την Τουρκία φρεγατών.
-- Επισκέφθηκε την Τουρκία ο Ινδός Πρόεδρος Narayanan και υπέγραψε διάφορες συμφωνίες με τον ομόλογό του Ντεμιρέλ (Καταπολέμηση των ναρκωτικών, Προώθηση των εξαγωγών, Επιστημονική συνεργασία)
-- Υπεγράφη στην Αγκυρα η διακήρυξη των Τουρκογενών Δημοκρατιών και της Τουρκίας για τα πετρέλαια της Κασπίας θάλασσας.
-- Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση οι Πρόεδροι της Τουρκίας και του Τουρμενιστάν υπέγραψαν συμφωνία για το φυσικό πετρέλαιο. Το φυσικό πετρέλαιο του Τουρκμενιστάν θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
-- Χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενα για την απαγόρευση της μαντήλας στα πανεπιστήμια. Η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.
-- 23 Ισλαμιστές κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν για τη διάπραξη βομβιστικών επιθέσεων στην Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ισλαμιστής σχεδίαζε να ρίξει μικρό αεροπλάνο γεμάτο εκρηκτικά στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ στην Αγκυρα. Ως εγκέφαλος της επίθεσης κατηγορείται ο φανατικός ισλαμιστής Μετίν Καπλάν που ζει εξόριστος στη Γερμανία.
-- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του Πρωθυπουργού Γιλμάζ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για σκευωρία και ότι απώτερος σκοπός είναι να ανακοπεί η εξόντωση των συμμοριών.
-- Ο αρχηγός του ΡΚΚ Αμτουλλάχ Οτσαλάν συνελήφθη στη Ρώμη. Ο "Απο" έφθασε την ιταλική πρωτεύουσα προερχόμενος από τη Ρωσία. Γερμανία και Τουρκία έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης με τις κατηγορίες της δολοφονίας. Αμέσως μετά τη σύλληψη η Τουρκία ζήτησε επίσημα από τις ιταλικές αρχές την έκδοση του "Απο" μέσω το Πρέσβη της στη Ρώμη Ινάλ Μπατού. Η Ιταλία αρνείται να τον παραδώσει, παρά και τις παροτρύνεις των ΗΠΑ να παραδοθεί είτε στην Τουρκία είτε στη Γερμανία. Ο Οτσαλάν βγαίνει από τα αστυνομικά κρατητήρια και αποκηρύσσει τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων και δηλώνει έτοιμος για ερηνική επίλυση του Κουρδικού. Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται.
-- Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Γιλμάζ όταν δεν εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση (παρόντες βουλευτές 528 υπέρ της πρότασης μοφής 314 κατά 214). Ο Γιλμάζ και οι συνεργάτες του είχαν κατηγορηθεί για ατασθαλίες, κατάχρησης εξουσίας, συνεργασία με συμμορίες.
__ Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δίνει εντολή στον Μπουλέντ Ετζεβίτ να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τις πρόωρες γενικές εκλογές στη χώρα τον προσεχή Απρίλιο. Ο Ετζεβίτ καταθέτει την εντολή αφού δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
-- Ο Ντεμιρέλ δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ανεξάρτητο βουλευτή και Υπουργό Εμπορίου Γιαλίμ Ερέζ. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΠ)